Novosti

Sudjelovanje splitskih sociologinja u projektu HIPERMAPIRANJE DIOKLECIJANOVE PALAČE

Radionica u sklopu uspostavnog projekta HRZZ / IPU 7091

Dalmatia – a Destination of european Grand Tour in the 18th and the 19th century

www.grandtourdalmatia.org

HIPERMAPIRANJE DIOKLECIJANOVE PALAČE: GRAD U KNJIGAMA

Radionica studenata s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studenata arhitekture s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije i studenata s Odsjeka za sociologiju Filozofskoga fakulteta, oba pri Sveučilištu u Splitu u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti – Centra Cvito Fisković u Splitu: 26. – 29. travnja 2016.

Mentorski i organizacijski tim

prof. dr. sc. Cvijeta Pavlović (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Anči Leburić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu), Saša Begović, doc. (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije = FGAG, Split; 3LHD, Zagreb), Damir Gamulin, di. di., dr. sc. Katrina O’Loughlin (University of Western Australia / ARC Centre of Excellence for the History of Emotions 1100-1800), Iva Raič Stojanović (IPU, Zagreb), Nelija Rudolfi (Društvo psihologa Split), dr. sc. Ana Šverko, doc. (IPU, FGAG, Split), Ivana Tadić (IPU, Split), Ivana Vlaić (FGAG, Split)

Opis radionice

Istraživanja i načini bilježenja prostora, kao i potraga za onim fizičkim i neopipljivim što prostor zadržava kroz vrijeme kao svoj identifikacijski kod te analiza povijesnih zapisa o prostoru, provode se u sklopu interdisciplinarnoga znanstvenog projekta Instituta za povijest umjetnosti “Dalmacija kao odredište europskog Grand Toura u 18. i 19. stoljeću”, pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost u periodu od 2014. do 2017. kroz interdisciplinarne radionice posvećene Dioklecijanovoj palači kao neupitnom fokusu onodobnih studijskih putovanja na hrvatskoj obali Jadrana.

Nakon interdisciplinarne studentske radionice pod nazivom (De)mapiranje Dioklecijanove palače. Istraživačke metode u razumijevanju doživljaja i značenja mjesta, održane u svibnju 2015. godine, na redu je radionica pod naslovom Hipermapiranje Dioklecijanove palače: grad u knjigama.

Dok su tijekom prve radionice studenti arhitekture i sociologije analizom crteža ustanovili ključne točke koje su onodobni putopisci odabrali kao definirajuće za Dioklecijanovu palaču i trajno ih zabilježili u svojim umjetničkim djelima, u ovogodišnjoj radionici težište je na tekstualnim opisima istih prostora.

Metodološko programiranje istraživačkih uloga studenata na ovoj radionici koncentrirat će se na primjenu sljedećih metoda, procedura i tehnika:

_sociološki instrumentarij za provođenje dubinskih intervjua (in-depth interviews) s prolaznicima, stanovnicima, turistima itd.,

_interdisciplinarno mapiranje s prikazima prostornih značenja Dioklecijanove palače dobivenih iz čitanja R. Adama i T. G. Jacksona,

_socio-arhitektonsko mapiranje detektiranog sloja dominantnih (emotivnih i sl.) doživljaja Palače u njenoj suvremenosti.