Novosti

POLITIKA DOMAĆEG PRŠUTA NA JAVNOJ SPLITSKOJ SCENI

NOVOSTI_10/02/2021
PIŠE Mašenjka Bačić

Dozrijevanje “pršuta”

Imamo suce koji su bili članovi izbornih povjerenstava, a dolaze na tulum političaru. Po mojoj ocjeni, to je za disciplinsku odgovornost, kaže Dalija Orešković. Anči Leburić ističe da Kerum "mudro" vodi svoju kampanju i politiku temeljenu na “besplatnom domaćem pršutu”.

Prošlo je više od sedam dana otkako su mediji objavili da je ŽELJKO KERUM u svojoj konobi “Pršut” u Kaštelima krajem siječnja pjevao “Morskog vuka” pred petoricom sudaca tri splitska suda tijekom rođendanske zabave bivšeg Hajdukovog nogometaša IVICE MORNARA. I dok se jedan dio javnosti zgraža zbog neprimjerene i u epidemiološkoj situaciji zabranjene pijanke, a drugi dio ugleda u Keruma, čovjeka iz naroda koji prima goste iz visokog društva, hrvatsko pravosuđe i policija još uvijek se nećkaju oko nedvosmislene i adekvatne osude ponašanja sudaca od kojih dio sjedi u izbornim povjerenstvima, a jedan je predsjednik suda na kojem se odlučuje o predmetima vezanim uz veselog domaćina.

Jedna razina problema leži u činjenici da su na snazi epidemiološke mjere koje nalažu druženje do deset osoba iz dvaju kućanstava i ne dozvoljavaju rad ugostiteljskih objekata. Druga je razina činjenica da su na zabavi kod političara koji se ponovno kandidira za gradonačelnika Splita bili suci Županijskog suda DINKO MEŠIN i MIHO MRATOVIĆ, predsjednik tog suda BRUNO KLEIN, sudac Općinskog suda TOMISLAV ZLODRE i predsjednik Upravnog suda SILVIO ČOVIĆ. Pritom su, kako je otkrio Index, Klein i Mratović bili članovi nekoliko povjerenstava za izbore, a na Upravnom sudu traje postupak u kojem tvrtka Kruščica, čija je direktorica Kerumova supruga FANI, pokušava pobiti rješenje inspektorata o bespravnoj gradnji.

– Smatram da je apsolutno neprimjereno da oni koji su na javnim funkcijama udovoljavaju svojim iskonskim potrebama za jelom i pićem na ovaj način. Zbrka koja vlada u njihovim glavama još je jedna potvrda kaosa u vrijednosnim sustavima pojedinaca u Hrvatskoj – rekla je za Novosti sociologinja ANČI LEBURIĆ sa splitskog Filozofskog fakulteta, dodajući kako je mnogo nejasnoća u takvim kaotičnim obrascima ponašanja kojima svjedočimo svaki dan.

– Ima ih bezbroj, pa se vjerojatno i suci iz ove kerumovske priče čudom čude zašto ih se proziva. Opravdanje kako “nisu znali” kamo i kod koga idu samo je jedno od demokratski nezrelih, neuvjerljivih i zapravo komičnih tumačenja suštine vlastitih društvenih položaja, odgovornosti i etičnosti. Upravo se još jednom potvrđuje ona naša istraživačka teza prema kojoj većina ispitanih građana kada ih pitate što misle o korupciji, mitu, zlostavljanjima i dr., reagira u stilu “ako mogu oni, zašto ne bih i ja… bit će korisno” – istaknula je Leburić.

A takvoj percepciji pomažu i izjave visokih političkih dužnosnika, poput one predsjednika ZORANA MILANOVIĆA koji je rekao da ne osuđuje suce, premda to nije “baš kak’ se šika”, kao i sporo postupanje različitih razina vlasti.

“U odnosu na objavljeni video odmah smo pokrenuli postupak utvrđivanja svih činjenica i obavljanja potrebnih provjera. Navedeni postupak je u tijeku, a po okončanju uputit ćemo izvješće i tijelima koja su zadužena za nadzor rada ugostiteljskih objekata, ali i nadzor provedbi odluka Stožera civilne zaštite”, odgovorili su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Što se reakcije sudske vlasti tiče, Vrhovni sud smatra kako nema osnove za pokretanje stegovnog postupka protiv petorice sudaca, već samo onog pred sudačkim vijećima, i to za one povrede Kodeksa sudačke etike koje se tiču kršenja epidemioloških mjera. Pokrenuti postupci sada su na sudačkom vijeću pri splitskom Županijskom sudu, koje je nadležno za Županijski i Općinski sud u Splitu, te zagrebačkom Visokom upravnom sudu nadležnom za Upravni sud u Splitu.

– Problem hrvatskog pravosuđa je što unutar njega nemamo moralni kod. Da imamo, ne bi se događale situacije koje same po sebi nisu komplicirane za shvatiti i u koje se sudac koji razumije obaveze svoje profesije nikad bi doveo.
Sama činjenica da su suci kršili mjere, odnosno svjesno se protupravno ponašali i otišli u klub gdje javnost za to neće saznati, cijeloj priči daje dodatnu težinu – rekla je za Novosti saborska zastupnica DALIJA OREŠKOVIĆ, dodajući kako nije ulica ta koja treba suditi, već nadležna tijela.

– Ovdje je pravosuđe trebalo biti svjesno konotacija slučaja i brzo poslati reakciju. Samo brza, jasna i nedvosmislena osuda bila bi poruka ne samo ovim sucima, već i svim njihovim kolegama, ali i javnosti. I to poruka da pravosuđe drži do svog integriteta – objasnila je Orešković i upozorila na, kako je rekla, “procesnu začkoljicu”, odnosno činjenicu da se jedno od vijeća nalazi na sudu o čijem predsjedniku treba odlučivati.

– U Hrvatskoj postoji čitav niz tijela koja indirektno sudjeluju u sustavu borbe protiv korupcije, a zapravo su samo smokvin list u odnosu na onu ulogu i snagu koju bi trebala imati. Primjer takvih tijela su i sudačka vijeća, koja bi trebala utvrditi jesu li se suci ponašali u skladu s Kodeksom sudačke etike – istaknula je Orešković.

Pritom Zakon o sudovima ne regulira rokove unutar kojih proces mora završiti, pa smo poslali upite sudovima na kojima su nadležna sudačka vijeća. “Pred Sudačkim vijećem Županijskog suda u Splitu pokrenut je postupak pa u tom smislu nismo ovlašteni davati informacije o tom postupku”, odgovorili su nam iz splitskog Županijskog suda. Iz
Visokog upravnog suda potvrdili su nam kako su zatražili od predsjednika Upravnog suda u Splitu očitovanje u “primjerenom roku” te pojasnili kako Poslovnikom o radu sudačkih vijeća nisu propisani rokovi, no jest primjena Zakona o općem upravnom postupku. “Ukoliko u daljnjem tijeku postupka Sudačko vijeće utvrdi da je pritužba osnovana, donijet će odluku kojom se utvrđuje povreda Kodeksa sudačke etike od strane predsjednika Upravnog suda u Splitu, suca Silvia Čovića”, piše u odgovoru koji potpisuje JURAJ DUJAM, glasnogovornik Visokog upravnog suda.

Orešković naglašava kako nisu svi suci koji su bili na zabavi kod Keruma u istoj poziciji. – Imamo suce koji su bili članovi izbornih povjerenstava, a dolaze na tulum političaru. Po mojoj ocjeni, to je za disciplinsku odgovornost jer se sastaju s čovjekom koji je bio na listama i ide u još jednu izbornu utrku, a oni mu dolaze u kafanu. Nadalje, jedan od sudaca bio je povezan s predmetima povezanim s Kerumom. To su vrlo ozbiljne situacije i pravosuđe mora biti svjesno da nije samo stvar je li tu bilo neprimjerenih radnji ili utjecaja poput primanja ili davanja mita. To ovdje nitko ne dovodi u pitanje, već je upitna vanjska percepcija građana možemo li sucu koji se našao u takvoj poziciji vjerovati da će suditi pošteno, pravedno i u skladu sa zakonima. I mislim da je odgovor jasan – ne – rekla je Orešković. Dodala je kako pravosuđe ima odgovornost da ovakve situacije brzo i jasno riješi kao pokaznu vježbu i time pošalje poruku kakvi su moralni kod, kičma i osnovni principi pravosuđa u Hrvatskoj. Ono nam je ionako na niskim granama, a s lošim i presporim odlukama sudačkih vijeća bit će na još nižim. Podsjetila je i na slučaj glavnog državnog odvjetnika DRAŽENA JELENIĆA za kojeg su mediji saznali da je mason, odnosno član tajnog društva, a Etičkom povjerenstvu za državne odvjetnike trebalo je devet mjeseci da donese svoje mišljenje o tome je li to prihvatljivo.

– U tih devet mjeseci on je ostao unutar sustava i dandanas radi unutar sustava. To su ti testovi na kojima padamo na povjerenju. Mora postojati povjerenje da se zakon provodi jednako pred svima. Ako sudačka vijeća ili druga tijela koja su zadužena za uspostavu i održavanje discipline oklijevaju i otežu s reakcijom, to pokazuje nemoć i potkapacitiranost pravosuđa da se nosi s vlastitim problemima – zaključila je Orešković. I dok suci vijećaju, Kerum se sprema za lokalne izbore. A snimka tuluma na kojoj pijano pjeva "Morskog vuka" može samo ići na ruku njemu i njegovim biračima.

– Navedeni događaj može utjecati i vjerojatno će bitno utjecati na percepcije određenoga broja birača koji su njegovi simpatizeri. On “mudro” vodi svoju kampanju i bira njezine sudionike koje javno eksponira. U svemu tome je vrlo komunikativan i uvijek spreman na sebi svojstvene “jednostavne” odgovore. Osim toga, očito je i prilično galantan, što oni koji ga prate doživljavaju kao dobrotu, spremnost na usluge svima i sl. Takva politika koja se temelji na “besplatnom domaćem pršutu” itekako je dobrodošla u kreiranju javnoga mnijenja onih koji u svemu tome ne vide nikakvo društveno zlo. Ako u tome sudjeluju i ljudi “od ugleda i moći”, cijela priča postaje još impresivnija i uvjerljivija. Pa ako su to još predstavnici pravosudnog miljea, ona dobiva mističan i nekakav vrlo obećavajući snažan dojam – ocijenila je Anči Leburić.

Više pročitajte OVDJE.